Τρίτη, 5 Νοεμβρίου 2013

Έτοιμο το έργο με τους χιονοφράχτες στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων!

Θα βοηθήσουν στην ελαχιστοποίηση του χρόνου προετοιμασίας των πιστών.
Φράχτης 250 μέτρων στη Στύγα για την ασφάλεια των χιονοδρόμων!
Η μέθοδος «Χιονοφράχτες τύπου Wyoming» εφαρμόζεται από φέτος στο Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων για να βελτιώσει τις συνθήκες χιονοκάλυψης σε συγκεκριμένα σημεία όπου το χιόνι δεν ήταν επαρκές ή οι καιρικές συνθήκες το έδιωχναν μακριά.
Αυτό που επιδιώκουμε είναι να ελαχιστοποιήσουμε του χρόνου προετοιμασίας των πιστών, δηλαδή να δίνουμε τις πίστες έτοιμες στους χιονοδρόμους γρήγορα και με …λίγα έξοδα! Η τοποθέτηση των χιονοφραχτών σε ειδικά σημεία, κατόπιν μελέτης, καλλιεργεί προσδοκίες για την πιο άρτια λειτουργία του κέντρου στα σημεία που προκαλούσαν μέχρι τώρα «πονοκέφαλο» στους υπευθύνους της επιχείρησης.
Πιο συγκεκριμένα, τοποθετήθηκαν χιονοφράχτες στις θέσεις «Δάφνη» και «Θέτις». Έχουν ύψος 1,20 μέτρων ενώ το μήκος τους φτάνει τα 200 μέτρα. Έχουν τοποθετηθεί σε υψόμετρο περίπου 1.800 μέτρων, στα πιο ευαίσθητα σημεία που το χιόνι δεν ήταν επαρκές ή έλιωνε γρήγορα ή παρασυρόταν από τον άνεμο που δέρνει τα συγκεκριμένα σημεία.
Πως λειτουργούν οι χιονοφράχτες:
Κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης αλλά και μετά από χιονοπτώσεις το χιόνι παρασύρεται από τον άνεμο και συσσωρεύεται σε σημεία διαφορετικά από εκείνα που θα ήθελαν οι υπεύθυνοι λειτουργίας του κέντρου. Αυτό το χιόνι λοιπόν, «εγκλωβίζεται» από τους χιονοφράχτες και κατόπιν μεταφέρεται με τους Χιονοστρωτήρες του ΧΚΚ σε άλλα σημεία όπου δεν υπάρχει επαρκής ποσότητα χιονιού.
Η κατασκευή των χιονοφραχτών είναι 100% οικολογική καθώς κατασκευάζονται εξολοκλήρου από φυσικά υλικά. Τα κύρια στοιχεία του χιονοφράχτη είναι οι κατακόρυφοι ξύλινοι πάσσαλοι, και οι παράλληλες οριζόντιες ξύλινες σανίδες. Απλή κατασκευή, με σπουδαία όμως αποτελέσματα.
Το χιόνι συσσωρεύεται παράλληλα με το χιονοφράχτη στην αντίθετη πλευρά από εκείνη που φυσά ο άνεμος. Ο όγκος που μπορεί να συγκεντρωθεί είναι αρκετά μεγάλος και συνεπώς επαρκής για χιονόστρωση.
Οι χιονοφράχτες τοποθετούνται στην αρχή της σεζόν για να βοηθήσουν στην εκκίνηση της λειτουργίας του ΧΚΚ. Θα βοηθήσουν όμως σημαντικά και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του Κέντρου καθώς θα συμβάλουν για να συντηρηθούν τα ευαίσθητα σημεία. Οι εργαζόμενοι στο Κέντρο έχουν κάνει μια εξαιρετική δουλειά, ενώ οι σκέψεις ταξιδεύουν πλέον στα επόμενα σχέδια και έργα που ακολουθούν στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του Χιονοδρομικού Κέντρου Καλαβρύτων.
Φράχτης 250 μέτρων στη Στύγα!
Στο πλαίσιο της μέριμνας για την ασφάλεια των χιονοδρόμων, τοποθετήθηκε φράχτης στην έκταση μεταξύ Στύγας και Αρίσταρχου, μήκους 250 μέτρων και ύψους 3 μέτρων. Οι υπεύθυνοι του ΧΚΚ, εκτιμούσαν ότι το σημείο αυτό λόγω της πυκνής ομίχλης και του γκρεμού, ήταν αρκετά επικίνδυνο καθώς περιόριζε την ορατότητα των χιονοδρόμων.