Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Καλάβρυτα: «Με όνομα βαρύ σαν ιστορία»


Πρωί 28ης Οκτωβρίου 1940. Πολεμικό ανακοινωθέν.
“Αι ιταλικαί στρατιωτικαί δυνάμεις προσβάλλουσιν από της 05:30 ώρας της σήμερον τα ημέτερα τμήματα προκαλύψεως της Ελληνοαλβανικής Μεθορίου. Αι ημέτεραι δυνάμεις αμύνονται του Πατρίου εδάφους.”
 Έτσι ξεκίνησε ο αγώνας του Ελληνικού λαού εναντίον των Ιταλών με το ιστορικό «ΟΧΙ». Μετά τις 6 Απριλίου 1941, με την επέμβαση των Γερμανών, συνεχίστηκε ως ελληνοιταλικογερμανικός πόλεμος. 

Δείτε ΕΔΩ το έπος του 1940 σε εικόνες.

Η  ιστορική πόλη των Καλαβρύτων, έχει τεράστια συμμετοχή στον πόλεμο αυτό. Οι κάτοικοι της αγωνίστηκαν γενναία σαν όλους τους Έλληνες εναντίον των Ιταλών και στη συνέχεια εναντίον των γερμανικών δυνάμεων κατοχής.  
Και πλήρωσαν τον αγώνα τους με μεγάλες θυσίες.  
Βίωσαν με τον σκληρότερο τρόπο τα Γερμανικά αντίποινα κατά τη διάρκεια της κατοχής.  Στις 13 Δεκεμβρίου 1943o γερμανικός στρατός κατοχής εκτέλεσε σχεδόν όλο τον ανδρικό πληθυσμό των Καλαβρύτων και έκαψε την πόλη. Τα Καλάβρυτα είναι σήμερα χαρακτηρισμένος μαρτυρικός οικισμός. Ζωντανό μνημείο αυτών των τραγικών γεγονότων είναι ο «Τόπος Θυσίας», στο λόφο του Καπή, και το Δημοτικό Σχολείο της πόλης που στεγάζει το «Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος».
Οι Γερμανοί προέβησαν επίσης σε καταστροφές και ομαδικές εκτελέσεις στα χωριά Ρογοί, Κερπινή, Ζαχλωρού, Βραχνί, Σούβαρδο, καθώς και σε εκτελέσεις μοναχών και πυρπόληση των Μονών Αγίας Λαύρας και Μεγάλου Σπηλαίου.
Η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου τιμάται κάθε χρόνο στα Καλάβρυτα με συγκίνηση και εκδηλώσεις που στοχεύουν να μην σβήσουν οι μνήμες απ’ την ιστορία του αγώνα των Καλαβρυτινών εναντίον των κατακτητών.